Omgeving/excursies

Theetuin
Als u het Fochteloërveen verlaat via de Compagnonsbossen vindt u Tala Lodge en Tala’s Theetuin. De theetuin ligt net buiten Ravenswoud.
Tala’s Theetuin is alleen bij goed weer in de zomermaanden geopend.

Tala’s Theetuin is een kleine, landelijk gelegen theetuin met veranda waar u heerlijk ontspannen kunt genieten van verse koffie en thee met uiteraard iets lekkers erbij. Ook kunt u vers bereide smoothies en ijs bestellen.

Natuurgebieden
Het Drents Friese Wold:
Op de grens van Zuidwest Drenthe en Zuidoost Friesland, ligt een bijzonder gebied. Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is één van de grootste natuurgebieden  van Nederland. In 2000 werd ruim 6000 hectare bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden aangewezen als Nationaal Park.
In de bossen liggen allerlei vennen en kleine heidecomplexen verspreid, het Snoekveen, de Ganzenpoel, het Groote Veen en de Gouden Ploeg. Deze kleine terreinen  zorgen voor afwisseling in het bos en herbergen veel planten en dieren die goed kunnen leven in deze voedselarme omstandigheden, zoals dopheide, zonnedauw en adder.

Fochteloërveen:
Tala Lodge ligt aan de rand van het Fochteloërveen, een uitgestrekt hoogveengebied waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. In het gebied staan veel uitkijktorens en -platforms.
In 2000 heeft Natuurmonumenten een 18 meter hoge uitkijktoren in het Fochteloërveen in gebruik genomen. Hiervandaan heeft u als bezoeker een prachtig uitzicht over één van de laatste  hoogveengebieden van Europa. De toren is gebouwd in de vorm van een  zeven en geïntegreerd in de omgeving. Neem er eens een kijkje! Gewapend met een verrekijker ziet u misschien één van de vele bijzondere vogelsoorten, zoals de grauwe klauwier, het paapje of de kraanvogel.
Een avondexcursie naar de ‘kleine’ uitkijktoren staat bijna garant voor het spotten van reeën en vossen.

Musea:
Assen: www.drentsmuseum.nl
Veenhuizen: www.gevangenismuseum.nl
Westerbork: www.kampwesterbork.nl
Appelscha: www.heksehoeve.com
Appelscha: Tuberculosemuseum Beatrixoord
Noordwolde: Nationaal Vlechtmuseum
Groningen: Groninger Museum
Makkinga: Museum Oold Ark en Korenmolen de Weyert

Op een half uurtje rijden ligt Groningen, lekker slenteren door deze historische stad, een bezoekje aan het Gronings Museum of heerlijk uit eten in één van de vele restaurants. Onze omgeving biedt zeer veel mogelijkheden in alle seizoenen.